Gör det själv - tip och råd
innan du börjar måla

Ett noggrant utfört grundarbete är A och O för ett snyggt och hållbart slutresultat. Det första du ska göra är att undersöka underlagets kondition. Är det mjukt kan det vara ett tecken på rötskador som måste åtgärdas. Genom att underlaget du målar på är rent förlängs livslängden på den färdigmålade ytan väsentligt och du kan njuta många år av ditt vackra hus.

gör det själv

 

 

Tre enkla steg till ett snyggt och hållbart resultat

1. Innan du börjar måla måste du se till att underlaget är rent, torrt och fast. Tvätta underlaget och avlägsna smuts och eventuella alger och mögel. Gammal flagnande färg skrapar eller borstar du bort.

2. För bästa slutresultat ska du förbehandla träet med grundolja och/eller grundfärg. Läs på respektive förpackning om hur du ska välja och gå till väga. Grundoljan stoppar fukt och hämmar blånad, röta och mögelpåväxt. Stryk grundolja på utsatta ställen som omålat ändträ, skarvar, sprickor mm på fasader, vindskivor, knutar och foder. Grundfärgen ger täckfärgen en optimal yta att fästa på. Den är fyllande och stoppar fuktinträngning. Använd grundfärg för grundmålning på nytt omålat trä och renskrapat trä på fasader, vindskivor, knutar och foder.

3. Slutligen är det dags för täckfärgen som ska strykas två gånger. Tänk på att måla fasaden först och därefter husknutar, foder och fönsterkarmar. För bästa resultat bör du stryka mindre partier hela vägen uppifrån och ner. Målar du t ex en våning i taget riskerar du att på sikt få en synlig skarv mellan övre och nedre partiet.

Tips!

Det finns inga genvägar till det perfekta slutresultatet. Men med bra verktyg, bra färg, bra väder och genom att följa våra målningsrekommendationer blir arbetet enklare och du får det bästa slutresultatet. Tänk på att inte måla när det är kallt och fuktigt ute. Då ökar risken för att fasaden krackelerar, får matta fläckar eller angrips av mögel och alger. Se till att du slutar måla minst tre timmar innan kvällsdaggen kommer. Undvik också att måla på solheta ytor, då det finns risk för blåsbildning.

Se till att du väljer rätt verktyg och att dessa är av god kvalitet, det påverkar slutresultatet. Målar du med vattenburen färg, använd då penslar anpassade för vattenburna produkter.

         
© qualitymaleri.se 2014
Quality måleri & stuckatur, Tel 0700-60 07 06, info@qualitymaleri.se