ROOM SERVICE - TIDNINGENS BESÖK

 

GIPSAD STUCKATUR
Fantasin och entusiasmen flödar när stuckatören Wael Al-Shami ger sig i kast med sitt unika hantverk. Han vill göra Sverige till det snyggaste landet som finns.

Stuckatur är mer än färdiga formar och lister i frigolit. Det är inte alls svårt att göra en egen design helt efter kundens önskemål, anser Wael Al-Shami. När han kom till Sverige tog han med sig en hantverksskicklighet som få besitter. Och han vill väldigt gärna föra sin kunskap vidare.
- Jag har ett gammalt yrke men det är inte så många som jobbar med det här i Sverige. Jag vill göra vad jag kan för att lära många, säger Wael Al-Shami.
Efter fem år på målerifirman Nordic jobbar han nu på Sandå måleri i Malmö och hoppas äntligen få riktig nytta av sina kunskaper som stuckatör. På Nordic lärde han de andra målarna att göra stuckatur, i utbyte mot att de lärde honom måla. Gesällprovet klarades med beröm men det är ändå konsten att skapa i gips som Wael Al-Shami brinner för.

Lister, rosetter, valvbågar … Listan på vad man kan åstadkomma med stuckatur kan göras lång. Men till skillnad från de flesta av sina kollegor är det bara fantasin som sätter gränser för Wael Al-Shamis hantverk. Han använder nämligen inte färdiga formar utan skapar och designar själv, helt efter eget huvud och efter kundens önskemål.
- De som kan göra stuckatur i Sverige kan oftast bara sätta fast den, precis som det står i katalogen. Men jag gör allt själv. Jag köper bara gips. Ta den här rosetten till exempel, om du så letar i hela världen kommer du inte att hitta en exakt likadan, säger han och pekar mot Sandå måleris tak där ett arbetsprov sitter.
Han fortsätter:
- En i samma storlek, i frigolit kostar 500 kronor. När jag gör den i gips kostar den 50 kronor.


FORMEN TILL JUST den rosetten skapades i plats. Allt som är hårt, men formbar kan användas: Sten, trä, plåt, silikon eller glasfiber. Det beror helt enkelt på vad som finns till hans och om formen ska vara beständig. En form som kan användas flera gånger är ju smart om designen är populär och flera kunder kan tänkas vilja ha den.
- Ja, då kan jag göra den i ett dyrare material som trä säger Wael Al-Shami.
Rosetten i taket tog ungefär två timmar att göra - från idé till färdig dekoration. En timme för skiss, ritning och att göra formen. Sedan ytterligare en för själva gipsarbetet. En ritning i full skala förs först över till en plastskiva, en form –ungefär som en vågig kam –fasas ut med viss marginal och sedan putsas den ner till perfektion. Därefter spikas formen fast på en träram och efter det beror tillvägagångssättet på vilket slutresultatet ska bli.
Om Wael Al-Shami vill göra en list så smörjer han ut olja på en lång plan yta, exempelvis ett bord, och fäster sedan ett snöre rakt över oljan för stabilitet. Sedan lägger han träramen med formen så att den ena, längre kanten, löper över och stöds av bordskanten och drar sedan fram och tillbaka över oljan och snöret. För varje drag häller han på mer och mer gips, tills listen är som den ska.
När han ska göra en rosett fäster han istället en del av ramen i en tänkt mitt på en spånskiva, och drar den sedan runt, runt, alltmedan gips hälls på.


ETT SNABBT HANTVERK, ALLTSÅ. Med material som är lätt att hitta där man råkar befinna sig.
- Många jobb har jag gjort på plats. Till exempel i Kivik, som ligger rätt långt härifrån. Då kunde jag inte åka fram och tillbaka och hämta material så jag tog allt jag behövde i mitt arbete därifrån. Förutom gips då som är lätt att transportera, säger Wael Al-Shami som även vill framhålla att restaurering är en annan praktiskt kunskap som en duktig stuckatör bör besitta.


Kyrkor, officiella byggnader, hotell, gamla lägenheter. Överallt finns det stuckatur som kan gå sönder. Men det är inte svårt att laga om man vet hur man gör.
- Antingen gör jag nya formar eller så formar jag gipset med händerna. Då använder jag en plåtbit.
För ett tag sedan fick han ett akut samtal från ett hotell. Deras gipstak med stuckatur hade spruckit och rasat och de skulle ha ett bröllop på eftermiddagen.
- Jag skyndade mig dit och var klar på en halv dag, före bröllopet. Jag har även återskapat en kornish i ett annat tak. Och en gång fick jag tre påsar med gipsbitar som jag skulle sätta ihop. Det lyckades jag också med.
Sitt hantverk lärde Wael Al-Shami sig när han blev ingenjördesigner i Jordanien. Sin konst förfinade han när han jobbade i Dubais palats och med utsmyckningar i vägkorsningar. Han visar stolt foton på lyxiga innertak med inbyggda spottar och skulpturer i rondeller.
- Jag vill göra Sverige till det snyggaste landet som finns, utbrister han och pekar på en dekorerad, två meter hög kon i en vägkorsning med palmer i bakgrunden.
- Den här är gjord i vit betong men i Sverige hade man kunnat göra den i glasfiber. Som stuckatör kan man verkligen jobba med vad som helst även om gips är väldigt hållbart i sig. Du ser ju på era gamla kyrkor att stuckaturen fortfarande kan se ut som en ny efter 200 år.


Ibland kan gips även vara ett alternativ till dyrare material. Wael Al-Shami fick i uppdrag att göra om en swimmingpool genom att lägga marmor i vågorna runt kanterna för att formen skulle bli organisk. Men det hade blivit för dyrt eftersom materialkostnaden för marmor uppgår till runt 2000 kronor per kvadratmeter.
- Så jag satte formad gips runt poolen och förstärkte med silikonbatonger. Materialet gick på 5000 kronor.
Poolkanter, lister, rosetter, valv, innertak och restaurering är långt ifrån allt kan man göra som stuckatör. Wael Al-Shami kan även blästra speglar och glas och göra muralreliefer rakt på en vägg, med bara fingrarna och en plåtbit. Men det gäller också att föra kunskaperna vidare.
- Och jag har fått löfte från chefen för Sandå att börja hålla kurser för hela personalen. Det är en början i alla fall, säger en leende Wael Al-Shami.

WAEL TIPSAR
• Snöret i listen gör att den inte går sönder lika mycket om det spricker. Håller ihop och är lätt att laga.
• Gips är lätt att laga, generellt. Fyll i med gips för att dölja skarvar eller skruvhål.
•Tänk på underlaget när du ska fästa. Skruvar är inte fel, och går lätt att dölja.
• Det är viktigt hur man bär färdig stuckatur: Helst uppifrån, i fingernyporna.
•Man behöver inte ha en elsåg för att fasa ut formen, en lövsåg fungerar bra.
• Det går bra att göra former i väldigt många olika material, många går till och med att få tag på gratis.

WAEL AL-SHAMI
ÅLDER: 36 år.
FAMILJ: Hustrun Samah Al-Banna och tvillingflickorna Aya och Doá, 1,5 år.
BOR: Malmö
BAKGRUND: Ingenjördesignexamen från Jordanien, chefsledare för stuckatur på en firma i Dubai och gesällprov som målare i Sverige.
GÖR OCKSÅ: Har turnerat runt i Sverige med gruppen Skåne team som spelar teater och sjunger på arabiska och svenska.

  1. Gör skiss på rutigt papper. För sedan över till fullskalig ritning.
  2. För över till materialet som ska bli formen och såga ut i 110 procent, lämna en kant.
  3. Slipa ner till 100 procent.
  4. Gör en ram att spika fast formen på.
  5. Smörj ut olja på ett bord, spika fast ett snöre.
  6. Dra fram och tillbaka, häll på gips
     
         
© qualitymaleri.se 2014
Quality måleri & stuckatur, Tel 0700-60 07 06, info@qualitymaleri.se